tisdag 5 mars 2013

Aktantanalys- 12 angry men

Subjekt: Davis.
Objekt: Att bevisa att pojken är oskyldig.
Hjälpare: Juryn, vittnen, bevis och egna erfarenheter.
Opponent: Juryn, bevisen och vittnesmålen.
Avsändare: Henry Fonda och Reginal Rose är producenter, Sidney Lumet är regissör.


Subjekt: Davis. Jag tycker att Davis är subjektet i denna filmen, för han är den enda i juryn som inte tycker att den svarta mexikanen är skyldig när dom röstar första gången. Han blir som huvudpersonen.

Objekt: Davis mål är att befria den unga svarta 20-åringen. Han är ensam om sin åsikt att mexikanen inte är skyldig till mordet på sin pappa.

Hjälpare: Juryn. Efter ett tag lyckas Davis övertala en efter en till att han kanske inte är skyldig. Bevisen, vittnesmålen och egna erfarenheter hjälper till vilket gör att dom andra ändrar sina åsikter efter hand.

Opponent: Juryn, är även opponent. Dom är först elva mot en som ser pojken som skyldig. Men bevisen och vittnesmålen stämmer inte alltid helt för att döma pojken skyldig.

Avsändare: Henry Fonda och Reginal Rose är producenter, Sidney Lumet är regissör.

1957 kom filmen ut. Dem är tolv i juryn, elva av dem vill att de ska döma honom för att de sedan kan gå och skita i arbetet. Men det är en man vid namn Davis, som vill att dem ska hitta bevis och verkligen döma rätt. För det handlar om liv eller dör för en kanske oskyldig ung man. Tillslut tänker fler som Davis, att dem faktiskt måste döma rätt. Filmen handlar om rasism eftersom det är vita män som vill döma en ung mexikan ( svart ) för att ha mördat sin pappa med en kniv. Han kanske är oskyldig- vem vet? Men det kan också vara så att han faktiskt har mördat sin pappa, de kanske inte hade en så bra relation. Filmen handlar också om att man ska behandla alla rättvist och att tänka efter innan man bestämmer saker hastigt och lustigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar