tisdag 10 september 2013

Friluftsliv - vandring

Jag har valt att planera en vandring på fjället. Tre väldigt viktiga delar i ett frilutfsliv är att vara varm, mätt och torr. För att vara varm är det viktigt att använda sig av flerlagersprincipen. Mot huden ska du ha ull eller polyester de är bäst för att hålla värmen, det torkar snabbt och andas samtidigt. Bomull är mindre bra då det torkar långsammare och blir kallt när det blir blött sedan andas bomull inte heller så bra. Det är bäst att välja en tröja som andas då man inte svettas och förlorar kroppsvärme. Sedan ska man ha en lite tjockare tröja som skyddar, håller värmen men också från kalla och hårda vindar, gärna av materialen ull eller fleece. Man ska också ha ett ytterplagg som är vindtätt och vattentätt. En viktig sak är att ta av och på kläderna beroende på vädret så att man inte blir för varm eller kall. Använd också mössa, vantar och en halsduk.

För att då hålla sig mätt gäller det att ha med sig bra med mat beroende på hur lång tid man ska vara hemifrån. Sedan gäller det att fylla på vätska på varje tillfälle som det erbjuds en kran eller liknande. Med vätska håller man humöret uppe, orkar mer och håller kroppstemperaturen uppe.
Det är mycket som ska kollas upp och göras innan vandringen men tänk mest på följande: Kolla upp vilket väder det ska bli, hur långt ni ska gå per dag, vart nästa vindskydd finns, ta inte heller med för mycket mat utan planera varje måltid hemma, lämna färdmeddelande, ha en reservplan och glöm absolut inte att dricka under färden.

Håll ett jämt tempo och hjälp dina kamrater om det behövs är en viktigt grundregel. Förebygg skoskav genom att tejpa på dina vanliga "skoskavsställen" under trampdynan, hälen och på sidan om foten. En super viktig sak är att ha bra skor och inte bomullsstrumpor. Sen är ett bra tips att ha dubbla strumpor, då glider dem mot varandra istället för mot huden vilket leder till skavsår. Skor är en annan superviktig del i hela vandringen. Som vi säger inom hästvärlden ”utan hov ingen häst.” Precis samma sak gäller vandringen ”utan bra skor ingen trevlig vandring.” Man ska alltså ha bra skor som är sköna som man kan vandra ett par mil om dagen med utan att få ont i fötterna. Vattenavvisande skor är verkligen ett plus!

När man packar ska man inte bara slänga ner alla grejerna utan man ska försöka tänka på i vilken ordning man ska använda sakerna. Vattenflaskan vill man tillexempel ha lätt åtkomlig och maten vill man också ha högt upp i ryggsäcken. Man kan till och med sätta fast en flaska med vatten runt midjan. När man har ätit färdigt ska man självklart tänka på allemansrätten genom att inte slänga sitt skräp i naturen. Visa hänsyn till djurens då det är deras hem men också tänka på att inte övernatta mer än en natt på samma ställe.

Lämna färdmeddelande! Berätta vart ni har planerat att vandra och hur många nätter ni har räknat med att vara borta. Extra bra är ifall men berättar på vilka ställen ni tänker övernatta, på vilka ställen ni tänkt att luncha osv. Man kan lägga en mobiltelefon i en vattentät ficka eller påse och lägga på ett smart ställe i sin ryggsäck. För att förhindra att man går vilse gäller det att använda kompass och karta. Vill man hålla en tidsplan så använd en klocka emellan åt. Sist men inte mist ta med en förstahjälpen väska, väldigt bra att ha då det finns plåster och tejp till att förebygga skoskav. Men också mycket mer finns i en förstahjälpen väska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar