söndag 2 mars 2014

Musikhistoriearbete

Ludwig van Beethoven


Jag har valt att skriva ett musikhistoria arbete om Beethoven då jag tycker att hans liv verkar intressant att skriva om. Även att det finns mycket att skriva om.


Ludwig van Beethoven var en tysk kompositör, tonsättare som föddes 16 december 1770 i Bonn, Tyskland och han dog 26 mars 1827 i Wien, Österrike. Beethoven spelade piano och viola. Fadern lärde ut till Beethoven ett tag sedan var dock hans första betydande lärare Christian Gottlob Neefe som var hovorganist i staden.  


Biografi


Han har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. Beethoven bosatte sig i Wien i tjugoårsåldern och studerade där under Joseph Haydn, den nydanande fulländaren av den klassiska sonaten. Beethoven fick snabbt ett rykte om sig som pianovirtuos i Wien.


Beethoven räknas till wienklassicismen, men han visar mer av sin personlighet i sina kompositioner än till exempel Wolfgang Amadeus Mozart. Så han närmar sig den nya stilriktningen romnaniken på sätt och vis.


Vid hans första utrikesresa år 1787 till Wien då han var sjutton år träffade han Mozart som då var 31 år, och skulle studera för honom. Men det blev inte av eftersom Beethovens mor insjuknade och dog, han återvände därför hem för att ta hand om sina yngre bröder. Beethoven fick ha ett stort ansvar att ta hand om allting så som ekonomin vid bara sjuttonårs ålder. Men han klarade av det fint. År 1792 begav han sig återigen till Wien. Mozart hade då dött året innan och Beethoven blev istället Joseph Haydns elev. Beethoven var inte nöjd med Haydn som lärare när åkte iväg till London 1794 så blev Beethoven istället elev till Albrechtsberger. Han debuterade i Wien som solist med ett eget pianostycke och han  studerade även dramatisk komposition för Antonio Salieri 1792 till 1802.


På grund av de politiskt oroliga förhållandena upphörde 1794 understödet från Bonn, och Beethoven blev nu tvungen att vid sidan av honoraren för sina kompositioner försörja sig genom undervisning.


Under sin tidiga karriär som kompositör koncentrerade sig Beethoven i första hand på verk för piano, och senare stråkkvartetter, symfonier och andra genrer. Tolv av Beethovens berömda serie av 32 pianosonater kan dateras före 1802, och kan således anses vara tidiga verk. Av dessa är den mest berömda idag troligen  "Pathétique", opus 13. De första sex kvartetterna publicerades tillsammans (opus 18) år 1800, och den första och andra symfonin hade premiär under år 1800 och 1802. Men redan år 1800, vid premiären av hans första symfoni ansågs Beethoven vara en av de viktigaste i en generation unga kompositörer som följde efter Haydn och Mozart. Nu började han dock märka av sin hörselskada som med tiden blev allt värre, och omkring 1818 var han helt döv som då trettio åring. Men han kunde trots detta fortsätta att komponera då han hade det i sig. Dock påverkade hörselnedsättningen honom starkt och han övervägde tidigt efter att hörselskadan hade uppstått att begå självmord. Flera gånger besökte han kurorter men ingenting kunde hindra den tilltagande dövheten.


Beethoven förälskade sig ett par gånger och friade även till några damer men han förblev ogift. Han avled den 26 Mars 1827, försvagad men framgångsrik. Nu ligger han begraven på Zentralfriendhof i Wien.


Verk


Beethovens mest kända verk är de nio symfonierna, särskilt nummer 5 (Ödessymfonin) nummer 6 (Pastoralsymfonin) och nummer 9, som avslutas med kören "An die Freude" (Till glädjen.) Andra verk man kan nämna är 32 pianosonater, bland dem Månskenssonaten, och 17 stråkkvartetter, som är kompositioner för två fioler, altfiol och cello. Ett ofta spelat mindre pianostycke är Für Elise. Beethoven skrev också en opera, Fidelio.


Källförteckning


Ludwig van Beethoven. http://www.ne.se/lang/ludwig-van-beethoven, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-24.

http://musiksok.se/ - Ludwig van Beethoven. Hämtad 2014-02-25.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar