torsdag 27 februari 2014

PM - bygg en hållbar garderob

Bygg en hållbar garderob!



Min idé grundar sig på att vi handlar för mycket kläder av dålig kvalité som vi bara slänger när de gått sönder eller inte är trendiga längre. Vilket inte är ett hållbart beteende alls. När jag är ute och handlar kläder så tänker jag inom principen köp ett plagg men betala en summa för två plagg just för att kunna ha en hållbar och stilren garderob som inte “går sönder så lätt.” Problemet tror jag är att folk inte har så stor kunskap om hur kläder faktiskt påverkar vår miljö.



Hur kan man som konsument hitta kläder av bra kvalité? Jag tänker att köp ett dyrare klädesplagg istället för att köpa två eller flera billiga klädesplagg. Det stora problemet vi som konsumenter ofta gör är att vi köper många klädesplagg som är trendiga just då som sedan går sönder kort därpå. Men en viktig sak att även tänka på är att inte bara gå på pris utan även på materialet i kläderna och även känslan du får av att se och känna på dem. Jag tror många känner till märket Odd Molly som säljer kläder för kvinnor. När man ser priset, ser plaggen och även känner på de får man en känsla av att det bör vara ett smart köp som har god kvalitet och ett säkert kort lång tid. Men bevisligen är det fel då en stickad Odd Molly kofta jag köpte för cirka två månader sedan redan blivit uttöjd, noppig och sliten vid armbågarna och framsida. Jag måste tillägga att det varit normal användning under dessa två månader. Inte särskilt stor belastning alls. Det tycker jag är konstigt att det kan vara så dålig kvalitet på ett så pass dyrt plagg från ett så pass känt märke.



All konsumtion påfrestar miljön i och med transport och framtaget av materiel. Utsläpp i samband med konsumtion och även utsläpp när det transporteras. Även energi behövs för att råbomull → tyg. Det går åt stora mängder kemikalier, vatten och bekämpningsmedel vid tillverkning. Bomull som de allra flesta kläderna är gjorda av, kräver enorma mängder vatten både för odling och tillverkning. Kläderna produceras även i länder där det redan är brist på vatten. För att tillverka ett par jeans går det åt ungefär 11 000 liter vatten.



Eftersom vi ska transportera kläderna från där de blivit producerade till där de ska
säljas släpps det ut koldioxid (CO2). Koldioxid (CO2) är dålig för miljön och bidrar bl.a.
till den globala uppvärmningen.


Vad är egentligen kvalité? Är det närodlade produkter eller är det hållbara produkter? Kanske hållbara produkter som också är stilrena? I mina ögon och troligen många andras ögon hållbara produkter som är tillverkade i Sverige och även produkter som går att laga om de går sönder. Jag strävar efter en klassisk och stilren garderob - svart polo, kavaj/quiltad jacka och ett par marinblå vanliga jeans går alltid hem.



Jeans med hål i kanske är trendigt i cirka tre år medan de vanliga marinblåa kan komma hem i kanske fem år om man sköter de bra utan för många tvättar. Det är också en massa mer kemikalier i jeansen med hål i vilket gör dem till mindre miljövänliga att tillverka och är heller inte ett säkert kort lika lång tid.   



Metod  



För att förmedla ut mitt projekt kommer jag ställa ett par frågor till niorna på Gunnesboskolan. Sedan kommer det göras statistik och en mätning på svaren jag får. Jag kommer även göra ett reklamblad att sätta upp på gymnasieskolorna i Lund. Just för att få fler och fler ungdomar informerade och även inspirera dem till att tänka på kvaliteten och hållbarheten när de handlar. Jag vill att fler och fler ska informeras om den nya trenden, bygg en hållbar garderob. Därför ska "reklamblad" sättas upp rund om i Lund där ungdomar befinner sig.



Historia



Som människor i ett västland konsumerar vi mer än någonsin då vi har möjlighet till det. Bara för att vi kan, har råd och blir påverkade till det. Många blir faktiskt lurade/påverkade till att köpa det nyaste och kanske det “onödiga” då det inte är nödvändigt och han/hon inte har något behov av det.



En artikel i DN sa att 1 av 4 hushåll i Sverige inte skulle klara en oförutsedd kostnad på 5000:- Varför det då? Jo för att många sparar till resor och mål men sparar inte till oförutsedda kostnader som förekommer hos alla familjer någongång.



En gång i tiden hade vi tekoindustri i Sverige som nu tagits bort dels för att det är för dyrt att tillverka kläder här i Sverige och för att vi har för strikta regler om arbetarnas hälsa här i väst länderna.

Källförteckning



Tidningarna http://styleby.nu/ och http://elle.se/ har jag använt som källor för att hitta stilrena och hållbara idéer när det gäller mode och kläder. Mycket pålitliga tidningar båda två då båda är stora företag med mycket erfarenhet bakom sig. Jag anser att de större företagen skriver innehållsrik text där de bara skulle förlorat på att skriva osann fakta. En av dessa två tidningarna läser jag med jämna mellanrum och jag tycker att man får ut mycket av det.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Tekoindustri hämtad 25 Februari 2014. Jag har haft god användning av denna källan och hade kunnat använda den i andra skolarbeten också. Men jag tycker inte att Wikipedia är en fullt pålitlig hemsida att använda som källa eftersom vem som helst kan gå in och ändra i texten och skriva massa lögner. Det är i och för sig så att när någon ser att faktan inte stämmer ändrar många så att källan är pålitlig igen. Det vill säga, en relativt opålitlig källa eftersom att man kan ha oturen att hamna på fel sökning vid fel tidpunkt. Varför jag ändå använde Wikipedia vad för att informationen var detaljrik och hade bra referenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar