torsdag 24 maj 2012

Djurhjärta

Hjärtat hos en spindel (överst): Hjärtat ligger på ryggsidan i bakkroppen och är inneslutet i en hjärtsäck. Sedan hemolymfan tagit upp syre i boklungorna leds den till hjärtsäcken och därifrån genom öppningar, ostier, in i hjärtat. Därifrån leder en större artär (aorta) till framkroppen och mindre artärer till bakkroppens organ.

Hjärtat hos en haj: Från kroppen kommer syrefattigt blod till den tunnväggiga ven-säcken och därifrån till förmaket. Vid förmakets sammandragning fylls kammaren. Därefter dras först kammaren och sedan hjärtkonen samman så att blodet pressas framåt ut i aortan, som leder till gälarna.
Hjärtat hos en havssköldpadda. Syrefattigt blod från kroppen kommer till högra förmaket och därefter till kammarens högra del. Kammaren är ofullständigt uppdelad av muskelväggar, med vilkas hjälp det utgående blodflödet kan styras. Från lungorna kommer syrerikt blod till vänster förmak och därifrån till kammarens vänstra del. Det avsnitt som motsvarar hjärtkonen hos fiskar och groddjur är uppdelat så att tre kärl lämnar hjärtat: lungartären, vänster aortabåge och höger aortabåge. Från den senare utgår artärer till huvudet och frambenen, och de båda aortabågarna försörjer sedan resten av kroppen.
Vänstra bilden: När sköldpaddan andas luft räcker det syrerika blodet till att fylla både höger och vänster aortabåge och även till att "spä ut" det syrefattiga blod från kroppen som går genom lungartären till lungorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar