onsdag 30 maj 2012

Uppgifter. blodet och transporterna

 Lilla kretsloppet: Blodet från hjärtat till lungorna och tillbaka till hjärtat. Stora kretsloppet: Blodet från hjärtat genom kroppspulsådern, till kroppens celler och tillbaka till hjärtat igen.

Minns du?

1. Kranskärlen på hjärtats föses själva hjärtat med syre och näring.

2. Blodet hämtar syre och lämnar koldioxid.

3. Dem kallas ficklaffar.

4. Artär: Varje gång hjärtat dra ihop sig stöts blodet ut i artärerna. Artärenas väggar är elastiska och har kraftiga muskler. Normalvärdena för blodtrycket i armartärena är 120/80.
En ven: I venerna tillbaka till hjärtat är trycket mycket lågt, och blodet flyter i en jämn ström. Venerna har tunnare väggar än artärena. Väggarna innehåller inte så mycket muskler och elastisk vävnad och har därför lite oregelbundna till formen.
Kapillär: Kapillärena är ytterst små och har tunna blodkärl. Diametern är ofta inte större än ca 1/100 mm. Väggarna består av tunna platta celler. Kapillärena finns i alla vävnader i hela kroppen.

5. Dem som transporterar mest syreriktblod är dem rödablodkropparna, som finns i venerna.

6. I venerna hjälps blodet framåt av muskler i närheten. Venklaffarna hindrar då blodet att rinna bakåt.


Förstår du?

1. För att då får inte hjärnan något syreriktblod. Dem andra blodkärlen i kroppen får inte heller något mer syreriktblod. När ens hjärta slutar att slå så får ingenting i kroppen syre och mer ”energi” lixom och då slutar alla delar att funka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar